E14 LED izzó

E14 LED izzó E14 LED izzó

Az E14 foglalat a háztartási világítórendszerek második leginkább használatos változata.

A világítórendszerek gyors átalakítása feltételezi, hogy a korábbi szabványos foglalatokat és lámpákat nem  cserélik le, csak a belevaló izzókat. Olvasólámpánk  gyertyafoglalatába már az új energiatakarékos E14 LED izzó kerülhet.

E14 LED izzó termékeink

Miért Retrofit az E14 LED izzó?

Az INESA Retrofit LED izzó családjának a neve a hagyományos foglalatokba csavarható lámpát jelöli.

Az energiatakarékos izzók első szériája, vagy a piacon kapható „kukoricacső” LED izzók általában jóval nagyobbak voltak, mint a hagyományos wolframszálas izzók. E miatt vagy nem fértek el a lámpákban, vagy kilógtak abból. Ez sokszor csúnya, ráadásul a szabadon világító izzó sokszor zavaró is.

Ez főként az amúgy filigrán „gyertyaizzók” esetén okozott problémát, ugyanis a legtöbbször ezt a típust szerelik E14 foglalattal.

Az INESA Retrofit családja gond nélkül becsavarható a korábbi wolframszálas izzók helyére.

Vagyis „visszamenőleg” (retro) illik (fit) bele az otthon már meglévő lámpákba.

Az E14 LED izzók típusai

Az INESA az E14 LED fényforrásaiból sokféle változatot gyárt. A Retrofit E14 LED izzó matt felülettel és karcsú nyakkal a helytakarékos foglalatokba jól becsavarható. A választék teljesen kiváltja a korábban használatos gyertyaizzókat, és fogyasztási igénye mindössze 3-5 Watt. A keltett fényáram egy normál 40 Wattos égővel egyenértékű.

A legkisebb energiaigényű, 3 W fogyasztású Retrofit E14 LED változat 22 Wattos normál égőt helyettesíthet, hatására az árammérő alig mozdul.

A LED égő gyárilag megadott élettartama szabvány szerint közölt üzemóra. Ezután az E14 LED izzó tovább működik, azonban a fényáram csökkenni kezd és általában az eredeti értékhez képest 70% szint alá süllyedhet. A gyárilag feltüntetett üzemidő tehát a biztosan előállított fényáram időtartamát jelöli.

Ha egy világítótest több foglalatot tartalmaz, bőséges fény nyerhető, ha a Retrofit LED izzó E14 család több tagját csavarjuk be. Életciklusuk alatt 15.000 kapcsolásra alkalmasak.

Az E14 LED izzók élettartama

A 15.000 órás gyárilag megadott működés - napi 3 órás átlagos használat mellett - átszámítva közel 15 éves üzemidőt eredményez.

Színhőmérséklet

Az INESA Retrofit LED izzók E14 változatai egységesen melegfehér (3000 K értékű) fényt bocsátanak ki, az 5 W fogyasztású változat esetében a maximális fényáram 470 lumen.

E14 filament izzó

Létezik az INESA palettán egy egyedi termék, a Filament izzó. Nosztalgikus formavilág és a legkorszerűbb LED lámpatestbe építhető technika kelti életre a LED alapanyagból készült vékony szálakat. Működés közben megtévesztésig hasonlít egy hagyományos gyertyaizzóra. Bár kinézete és hangulata a régi izzókkat idézi, de itt a fényt nem egy fehéren izzó fémszál eredményezi, hanem egy speciális bevonattal ellátott zafír vagy üvegszál.

A Filament LED csak az E27 és az E14 foglalatú változatban létezik, 2700 K értékű melegfehér fényt nyújt.  

A kétfajta E14 LED Retrofit Filament közül a mindössze 2 Watt fogyasztású változat 25 Wattnyi villanykörte fényerejét biztosítja, a 3 Watt fogyasztású változat 37 Wattnyi normál izzónak felel meg fényerejével.

Nem azonos az üzemidejük, a nagyobb fogyasztású 15.000 órás működése során más Retrofit LED izzókhoz képest 100.000 kapcsolásra képes, míg a kisebb teljesítményű variáns dupla működési idő mellett (30.000 óra) 15.000 kapcsolást teljesít. Felhasználási területük határozza meg, melyik változatot érdemes választani. A gyakori ki-be kapcsolás ugyanis csökkenti a 30 éves várható élettartamot.

Energiatakarékos fényforrás

A LED fénykibocsátó dióda a fény előállítása közben alig melegszik. Ez a hagyományos izzóknál akár 10-szer jobb energiahasznosításnak köszönhető.

Az E14 Retrofit LED izzók igazi „zöld” gyártmányok. Alapanyagaik többsége újrahasznosítható, sokkal kisebb a környezetszennyező hatásuk, mint kompakt fénycsöveké.

Bár beszerzési áruk magasabb mint a normál izzóké, de a rendkívül alacsony fogyasztásuk miatt az üzemelési költség minimális, így üzemeltetési összköltségük sokkal kedvezőbb a wolframszálas vagy halogén izzóknál. A LED lámpák műanyag tokozása formatervezés szabadságot nyújt és a használók sok LED fényforrás formából választhatnak.

Az INESA LED izzókra a gyártó kétéves cseregaranciát vállal, ha a vásárlástól számított 2 éven belül a lámpatest elromlik, azt a számlája felmutatásakor kereskedője újra cseréli.