LED fénycső

LED fénycső LED fénycső

A fénycső a legelterjedtebb alternatív fényforrás lett az izzószálas elődök kiváltására irodákban, közösségi helyiségekben, várókban illetve középületekben. A hagyományos fénycső gázzal töltve feszültség alatt bocsát ki fényt. Áramfogyasztási szintje alacsony, energiatakarékos, de számos előnye mellett hátrányokat is hordozott magában.

LED fénycső termékeink

A hagyományos fénycső hátrányai

  • A fénycsöveket indukciós előtéttel használva gyújtópatronra volt szükség.
  • Vagylagosan elektronikus előtét használata a betöltött gáz elektronáramlásának beindításához illetve a szükséges megemelt feszültség a hatékonyabb fénymennyiség előállításhoz, ami pedig jelentősen emelte a bekerülés összköltségét.
  • Élettartama függött a bekapcsolások számától, ezért például mozgásérzékelővel történő működtetésre szinte alkalmatlan.
  • Karbantartást igényelt, kialakítása sztatikus feltöltődésre hajlamos és hajlamos a porosodásra. A melléktermékként kibocsátott ultraviola sugárzás a főleg műanyagból készült alkatrészeket mesterségesen öregítették és idő előtti elhasználódáshoz vezettek.
  • Mivel a fénycső hossztengelyében minden irányban bocsátotta ki a fényt, ezért a mennyezetre vetülő fényt tükröződő felületek kényszerű használatával kellett visszatéríteni.
  • A váltóáram szinusz jelének váltakozásai megjelentek a megvilágítás egyenetlenségeként, hosszabb idő alatt a kibocsátott fény vibrálása az emberi szemet fárasztja és irritálja.

A LED fénycső ezeket a hátrányokat maradéktalanul kiküszöböli. A T8 LED fénycső fajta a leginkább elterjedt változat egycollos csőátmérővel. Az INESA T8 LED fénycső irányított fényt bocsát ki a mennyezetről lefelé világítva.

Az alumínium profilra szerelt INESA T8 LED fényforrások 180 fokban világítanak. Ennek kettős előnye van.

1. Egyrészt nem pazarol energiát arra, hogy a mennyezet felesleges megvilágítást kapjon.

2. Másrészt az alumimium profil jó hővezetőként gondoskodik a LED fénycső megfelelő hűtéséről. Ez elsősorban a beépített elektronika élettartamára van jótékony hatással.

A LED fénycsövek élettartama kiviteltől függően 30.000 óra is lehet. Az élettartamot a bekapcsolások száma nem rövidíti. 

A LED technológia jellegéből fakadóan különböző színhőmérsékleteket rugalmasabban lehet vele előállítani.

Az emberi szem számára az így előállított fény megnyugtató, vibrálástól mentes.

LED FÉNYCSŐ BEKÖTÉSE SORÁN MIRE ÜGYELJEN

1. INDUKCIÓS ELŐTÉTTEL ÜZEMELT KORÁBBI FÉNYCSŐ ESETÉN

A T8 LED fénycső csereszabatos a hagyományos fénycsövekkel. Közvetlenül a hálózati 230V feszültséggel üzemel. Az indukciós balaszttal üzemeltetett korábbi fénycsövek gyújtópatronjára nincsen már szükség, és azt az áramkörből ki kell iktatni.

Az indukciós előtét az áramkör része marad, továbbra is hatással van a fénycsőre jutó feszültség mértékére. Mivel a LED fénycső üzemi feszültsége tág határok (110V-240V) között bárhol mozoghat, ezért a LED fénycső a csere után beáll a rá jutó feszültség értékre és azt hasznosítva üzemel a specifikált teljes fénymennyiséget előállítva.

Az INESA T8 LED fénycső CCG kiszerelésű változata gyári tartozékként átkötő egységet tartalmaz, amit a korábban használt gyújtópatron helyére kell beszerelni az áramkör zárása érdekében. Ez egy olvadó biztosítékot is magában foglal arra a nemkívánatos esetre, ha véletelnül egy hagyományos fénycső kerülne vissza a LED fénycső armatúra foglalatába.

Mivel az INESA T8 LED fénycső csere indukciós balaszt meglétekor nem igényel rendszerszintű átalakítást, ezért a világítótest érintésvédelmi és biztonsági besorolása  a T8 LED fénycső csere megtörténtével nem változik meg.

2. ELEKTROMOS ELŐTÉTTEL ÜZEMELT KORÁBBI FÉNYCSŐ ESETÉN

Az elektromos előtéttel üzemeltetett hagyományos fénycső cseréje LED fénycsőre egy lépésben nem lehetséges. A LED fénycső bekötése elektromos előtét megléte esetén új csatlakozatást igényel. Az elektronikus ballasztot ki kell iktatni és az áramköri vezetékezést emiatt meg kell bontani.

A LED fénycső bekötése ilyen esetben csak szakember által elvégezhető művelet. Ha elektromos előtéttel üzemelt korábbi fénycsövet vált ki, a LED fénycső armatúra világítótestként az érintésvédelmi és biztonsági besorolását a LED fénycső bekötése megtörténtével elveszíti, azt újra meg kell állapítani és igazoltatni.

A LED FÉNYCSŐ ÁR MIÉRT HAT JÓTÉKONYAN AZ ÖSSZKÖLTSÉGEKRE?

Mivel a hagyományos fénycsöveknek energiafelhasználás tekintetében korábban is hatékony volt az üzemeltetése, így a LED fénycsövek ezen a téren nem hoznak áttörést, de minden más területen jelentős előrelépést testesítenek meg. A felületek egyenletes megvilágításúak, vibrálás nem lép fel, így az emberi szem kevésbé fárad.

A LED fénycső ár bekerülési költségként relatíve magasabb, azonban beruházásként szemlélve fele annyi energiát igényel és élettartama sokszorosa egy hagyományos fénycsőhöz képest. Karbantartást nem igényel, egyszeri cserével akár évekig is működik anélkül, hogy a korábbi fénycsöveknél kiégés miatt bekövetkező gyakori fénycső cserére szükség lenne.  Gazdaságossági szempontból egy LED fénycső ár kiadási összegként csak ilyen összefüggésekben értelmezhető.