E27 LED izzó

E27 LED izzó E27 LED izzó

Az E27 foglalat a háztartási világításban legtöbbször előforduló forma.

A rohamosan terjedő LED izzókra akkor érdemes átállni, ha a meglévő szabványos foglalatokat és lámpákat nem kell cserélni, csak a belevalót.

Az INESA az E27 LED fényforrásait számos változatban gyártja. A hagyományos foglalatokba becsavarható LED izzó családja a Retrofit nevet kapta.

E27 LED izzó termékeink

Az energiatakarékos izzók első szériája, vagy a piacon kapható „kukoricacső” LED izzók általában jóval nagyobbak voltak, mint a hagyományos wolframszálas izzók. E miatt vagy nem fértek el a lámpákban, vagy kilógtak abból. Ez sokszor csúnya, ráadásul a szabadon világító izzó sokszor zavaró is.

Az INESA Retrofit családja gond nélkül becsavarható a korábbi wolframszálas izzók helyére.

Vagyis „visszamenőleg” (retro) illik (fit) bele az otthon már meglévő lámpákba.

A Retrofit E27 LED izzó a matt felület és hosszított nyak okán a mélyen süllyesztett foglalatokba is jól becsavarható. A csillárban az új E27 LED izzó fog világítani. Különbség csak a kisebb fogyasztásban, vagyis az alacsonyabb villanyszámlában nyilvánul meg.

Az E27 LED izzók típusai

Szükségünk van folyamatos derítőfényre? A Retrofit E27 LED 3 Wattos változata kültéri megvilágításra tökéletes, normál 25 Wattos izzóval azonos a fénykibocsátása. A villanyóra alig érzékeli a 3 W fogyasztást és 15.000 órán át ad megnyugtató fényt. Ez napi 3 órás átlag mellett közel 15 év üzemidőt jelent.

Ha egy lámpába több foglalatot építettek, akkor foglalatonként a régi villanykörtékből a 40-60 Wattosakat használtuk és ez elegendő világosságot biztosított. A Retrofit LED izzó E27 család ezt váltja ki a 9 W fogyasztású változatával. Ha ennél nagyobb fényáramlásra tartunk igényt, akkor válasszuk a 12 W fogyasztású kivitelt és így régi rendszer szerinti 75 Wattos izzó fényerejét kapjuk. Egy Retrofit LED égő életciklusában 10.000 kapcsolást képes teljesíteni.

A maximális fényerőt igénylő elfoglaltságokhoz a Retrofit LED izzók E27 változatai valók. Képesek egy 100 Wattos normál villanykörte fényerejét produkálni. Melegfehér fénynél (2700 K értéknél) kisebb a keletkezett fényáram: 1420 lumen. A hidegfehér változat  (4000 K vagy 6500 K értéknél) még ennél nagyobb fényáramot nyújt: 1520 lumen 16 W fogyasztás mellett.

Az E27 LED izzók élettartama

Amikor egy LED égő élettartamáról beszélünk, akkor a szabvány szerint megadott üzemóra leteltével a LED izzókat nem feltétlenül kell szemétbe dobni. Ilyenkor általában még nem égnek ki, csak a fényerejük csökken valamelyest.  A gyártónak az élettartam megadásánál ugyanis azt az időtartamot kell feltüntetni, amíg az izzó fényárama nem csökken az új izzók fényáramának 70%-a alá. Vagyis egy E27 LED izzó amely a régi mérce szerinti 100 Wattos izzólámpa felel meg, 15.000 óra használat után még egy 70 Wattos hagyományos izzó fényáramát képes nyújtani.

E27 filament izzók

Van az INESA kínálatában egy különleges termékkör, a Filament LED izzók. Az elmúlt idők formavilágát tükröző filament izzókba bele lehet látni és felfedezhetők a vékony szálak, amik üvegből vagy zafírból készülnek speciális bevonattal. Világító hatásuk olyan, mint a normál villanykörtéké. Az izzólámpát utánozó Filament izzó hangulatában a wolframszálas modelleket idézi, de belül ultramodern technika állítja elő a fényt.

Filament izzót az INESA egyelőre csak az E27 és az E14 foglalattal gyárt, 2700 K melegfehér fényt adó színhőmérséklettel. Régi 60 Wattos villanykörte fényáramánál nagyobb teljesítményű E27 Filament izzó egyelőre nem készül, ellenben a „normál” LED izzókkal megegyező 15.000 óra üzemidő mellett a filament izzók tízszer annyi, azaz 100.000 kapcsolást bírnak.

Energiatakarékos és környezetbarát LED izzók

A LED félvezetők nagyszerűen alkalmasak fény előállításra, hő nemkivánatos melléktermékként alig keletkezik. Praktikus megoldásként az Inesa E27 LED izzóinak elektronikája egybe épül a világító LED egységgel, nincsen külön trafó vagy tartozékdoboz.

A LED izzók nem csak energiatakarékos, hanem környezetbarát „zöld” termékek is. Főként újra hasznosítható anyagokból gyártjuk, nincs környezetszennyező hatásuk. Az energiát jó hatásfokkal alakítják fénnyé. Bár vételáruk egyelőre magasabb a hagyományos izzólámpáknál, a működési költségük annak csak törtrésze. Nem üvegből vannak, így a LED lámpák formai változatossága vég nélküli.

Az INESA az E27 LED izzókra kétéves cseregaranciát vállal. Ha a vásárlástól számított 2 éven belül a fényforrás elromlana, azt számlája felmutatásakor kereskedője új izzóra cseréli.