Filament LED

Filament LED

FILAMENT egyáltalán mi ez? Miért jó ez nekem?

Az általános technológiával ellentétben, ahol a LED chipeket fektetve szerelik fém felületre, a Filament izzókban itt egymástól elkülönített üveg vagy zafír oszlopokra helyezik azokat, majd foszforral vonják be. Ezt az új technológia angol neve: Chip on Glass (COG), azaz chip az üvegen eljárásnak.

Maguk a világító „rudacskák” olyanok, mintha izzószálak lennének, de valójában nem izzó fémszálak, hanem üvegrudacskák. Ezek az üveg vagy szintetikus zafír „szálak” nagyon vékonyak, csak 1,5 mm átmérőjűek. A hosszúságuk a mostani Inesa Filament izzókban 30 mm. Ez az elrendezés biztosítja a nagy fényerőt és a széles szórási szöget. Ezek az izzók tényleg 360 fokban, tehát minden irányban egyenletesen szórják a fényt!

Filament: miben más?

A filament LED izzó abban hasonlít a hagyományos üvegburás égőkhöz, hogy a burát nemesgázzal töltik. Ennek következtében 35 C fok fölé nem nagyon melegszik a bura. Így a wolframszálas hagyományos égőnél jelentkező izzó problémát ki is küszöböltük. Ennél lényegesebb azonban, hogy rendkívül hatékonyan hasznosítja az áramot a filament izzó. Így nem pazarlódik el hő formájában a pénzünk.

Nagy előny még, hogy a világító filament szálaknak köszönhetően a normál izzóknál megszokott látvány fogad minket, amely sokkal természetesebb, mint a sok-sok félvezetővel működő normál LED égőké.

A filament izzókban alkalmazott technológia a színhőmérsékletre is kihat. A filament izzóknak közel olyan, teljes színtartományú fénykibocsátása van, mint egy wolframszálas égőnek. Ez igaz a szép kellemes sárgás fényére is. Mintha egy normál izzónk lenne betekerve.

A filament izzók fényhasznosítása 100 lumen/W fölötti, ami nagyon jónak számít a jelenlegi világítási technológiák között. Kiváló a színvisszaadása is: a filament izzó színvisszaadási indexe (Color rendering index - CRI) 80 fölött van. 100-as értéknek a nappali fényt vesszük. Azaz a piros tényleg piros, nem narancssárga, a zöld tényleg zöld és nem sárga stb.

E14 4W Filament LED gyertya 2700K G3

E14 2W Filament LED gyertya 2700K G3

E14 4W Filament LED gyertya 2700K G2

1. oldal / 3