12V LED izzó

12V LED izzó

INESA Retrofit 12V LED izzó

A 12V LED izzó az MR16 („két tűs”) foglalatban széles körben elterjedt Magyarországon is. Az INESA LED izzó 12V feszültsége a belső elektromos kialakítás szempontjából meghatározó, az MR16 foglalatú 12 Volt törpefeszültségű otthoni rendszerekbe a kötelező külső trafó beiktatásával egyszerűen bedugható. A 12V LED lámpa az MR16 szabvány szerinti csatlakozótűkkel készül és az INESA a Retrofit család része. A névválasztásban a „retro” előtag a visszamenőlegesség, a „fit” utótag pedig az illeszkedés összevonásából találóan megalkotott név.

A 12V foglalat története

A GU10 LED foglalatot a hagyományos mennyezeti és hangulatvilágítás feladatokon túlmutató szükségletekre fejlesztették ki. Azonban ez sem fedett le minden igényt.

A konyhában a munkaterületen koncentrált fényforrás beszerelésére sokkal kevesebb a hely. A rejtett világításhoz a szerelvények nem férnek el.

Ezek miatt alakították ki korábban a GU10 foglalat mellett a 12V LED lámpa előző, halogén változatát, a nagy fényerő és a koncentrált fény megtartásával.

Ezekben az izzókban az alkalmazott halogén világítótest továbbra is hatalmas mennyiségű és haszontalan hőt termelt, ami hosszú távon elöregíti és végül tönkreteszi a foglalatot. Ezért a LED lámpa 12V szabvány szerinti foglalata a korábbról megörökölt kerámia maradt. A hőre érzéketlen kerámia előnyös tulajdonságát, hogy nem reagál a melegedésre, a 12V LED lámpa már nem használja ki, mivel alig melegszik. A reteszelő bajonettzár helyett pedig átalakították a foglalatot kéttűs gyorscsatlakozásra.

A 12V LED izzó: még helytakarékosabb

A 12 voltos LED izzó még a GU10 LED izzó méreténél is kisebb, csak 46 milliméter. Ez kritikus helyeken jobban bedugható és a kéttűs gyorsdugasznak köszönhetően még egyszerűbben cserélhető. Ötcentis átmérőjű világító felülete méretében nem változott, így erőteljes és fókuszált fényt bocsát ki. Egymástól kellő távolságban sorba építve a 12V LED lámpa füzérben kiváló megvilágítást eredményez. Az otthoni használat mellett nyilvános területek (bisztrók, éttermek, kisebb boltok) kedvelt fényforrása.

Mivel 230 V helyett 12 voltról üzemel, ezért a fényforrásban magában nem kell bonyolult elektronikát alkalmazni a feszültség átalakításra. Ezért gazdaságosabb a gyártása, ára olcsóbb a 230 Voltos izzókénál, hiszen megspóroljuk minden egyes 12V LED izzó elektronikájának a költségét.

A 12V LED izzó előnyei

A hőpazarló halogén izzókat kiváltja a 12V LED lámpa, csekély mértékben melegszik, irányfénye jól fókuszált, és fogyasztása az elődök energiaigényének a törtrésze.

A 12V LED izzó bekapcsolását 15.000 alkalomra méretezték, átlagosan óránként bekapcsolva teljesíti az üzemidejét.

Ez a LED izzó 12V változata esetében 15 év is lehet. Ha naponta átlagban 3 órán át világít, úgy 15.000 órás élettartama valóban 15 évre elegendő. Üzemidejét az Inesa egy szabvány alapján közli és azt az időtartamot adja meg, amíg egy LED izzó 12V feszültségű világítás során az új termék fényáramát 70%-ig megtartja. Általában azonban ezután sem romlik el, csak valamivel kisebb fényerővel világít a 12V LED izzó.

A 12V LED izzó fajtái

Az INESA által gyártott LED lámpa kétféle változatban készül:

1. egy szűkebb 380

2. és egy nagyobb szórásszögű 1050 változat.

A 12V LED spot lámpáknak ez a két fajtája örvend a legnagyobb keresletnek.

A szűkebb 380 szögben világító 12V LED izzó két változatban érhető el, a kisebb 5 Watt fogyasztású és a másik 7 Watt fogyasztású, ami az áramszámlát alig növeli. Fényerejük a régi lámpákhoz képest azonos egy normál lámpa 30 Wattos illetve 37 Wattos fogyasztás melletti fényerejével. A fényáram mérésére a lumen (lm) szolgál. Igény szerint a 12V LED izzó fényárama 300 vagy 380 lm lehet a fogyasztás és színárnyalat függvényében, a szűkebb 380 szögű megvilágítás mellett.

A szélesebb 1050 szögű 12V LED lámpa a nagyobb területet igénylő határozott megvilágításhoz jó. Fogyasztása a kibocsátott fényáram arányában háromfajta, rendre 4 Watt, 5 Watt vagy 7 Watt. Azonos fényerőt állíthat elő egy hagyományos lámpa legalább 22 Wattos maximum 40 Wattos fogyasztású fényerejéhez hasonlítva. A LED izzó 12V melletti fényáramát tekintve 250 és 480 lm érték között mozoghat a szélesebb 1050 szögű fénypászmával.

A 12V LED izzó színhőmérséklete

Alacsonyabb színhőmérsékletű fény előállításához nagyobb energia szükséges, mint a magasabb színhőmérsékletű (hidegebb) árnyalatúhoz. Emiatt alacsonyabb színhőmérsékeltű fényhez kisebb fényáram tartozik. Mindegyik fajta 12V LED lámpa többféle fehér színárnyalattal ad fényt. Igénytől függően a kisebb fogyasztású 4-5 Wattos 12V LED izzó változataik 6500K vagy 3000K színű fehér fényt bocsátanak ki, míg a nagyobb fogyasztású 7 Wattos változat a hideg fehér 6500K mellett már a sárgásabb, 2700K értékű fehér fény előállítására is képes.

Az INESA Retrofit 12V LED spot gyártási minősége 2 éves garanciát biztosít a rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodásra, a kereskedőnél a vásárlási számla felmutatásakor cserébe vadonat új 12V LED izzó jár.

1. oldal / 5