Elemek megjelenítése címkék szerint: ipari fényforrások

A világítástörténetben egyre gyorsuló fejlődésében jelenleg az ipari LED világítás jelenti a csúcsot.

A LED fény hatékonyabban irányított fény, másképpen világítja be az adott teret. Teljesen megváltoztatja a fény előállításáról szóló gondolkodást. A felhasználók a meglévő struktúrákat nem egyszerre tudják lecserélni, ezért ma az ipari LED világítás esetén is fontos a visszafelé csereszabatosság vagyis retrofit termékeket fejlesztünk.

A korábbi izzószálas technika szórt világítása szinte egyetlen mérőszámmal volt jellemezhető, a Watt teljesítmény értékkel.

Szakítva ezzel a gyakorlattal a LED fényforrások elektronikával kombinált félvezetők fényét hasznosítják. Ez minimum 3, de inkább 4-5 fő mérőszám vagy mutató egyidejű mérlegelését kívánja.

LED FÉNYFORRÁSOK BESZERZÉSE HATÉKONY ÉS SIKERES CSAK EZEK ÉRDEMI ÉRTÉKELÉSE RÉVÉN LEHET.

Az ipari LED világítás bevezetése ezért tervezést igényel.

Egy beszerzésnél mindig vannak fontossági sorrendek, csak egy-egy különálló értéket kiragadva nem fog a kitűzött cél megvalósulni. A tervezés ezért nem más, mint a sokféle jellemzőnek az igények szerinti összeállítása illetve kombinációja. A fogalmi körök tisztázása teszi lehetővé, hogy termékeket képesek legyünk ténylegesen összevetni és a prioritásaink szerint érdemben összehasonlítani.

Számos téveszme és ehhez kapcsolódó torzulás (LED izzó Watt átváltás és lumen Watt átváltó, mintha a lumen Watt átváltás elvezetne bárhová, hasonlóan nem értelmezhető a Watt lumen kalkulátor keresése, vagy az ’x’ lumen hány Watt megközelítés sem) ezen a módon kiküszöbölhető.

Az ipari LED világítás MENNYISÉGI jellemzői

Legfontosabb a fényáram, azaz a kibocsátott fény összmennyisége. Mérési egysége a lumen (lm).

Ez előírt mutató, amelyet kötelező a megfelelő számértékkel együtt a termékcsomagoláson jelölni.

1. Fényáram

Fontos jellemző a megvilágított felületegységre jutó fényáram mennyisége. Ezzel a megvilágítás mérhető. A hányados mérési egysége a lux (lx). (lux = lumen/négyzetméter hányados)

Gyakorlati példa: irodai környezet megvilágításához átlagos 500 lux a szükséges mennyiség.

2. Fényhasznosítás

További fontos jellemző adott fényáram mennyiségnek és az előállításához igényelt teljesítmény összevetése, ami a fényhasznosítás. Ez szintén egy hányados, mérési egysége a lm/W.

Gyakorlati példa: Háztartási izzószálas fényforrásoknál a mutató 20 alatt mozog, hagyományos fénycsöveknél elmegy 80 értékig, míg egyes ipari célfényforrásoknál akár 180 is lehet. (LED-ek egységesen 90-160 lm/W fényhasznosításúak)

Megtévesztően széles a skála, másképp közelítve 800 lumen fényáram előállításához wolframszálas izzó 70 Watt, halogén izzó 50 Watt, míg egy LED izzó mindössze 6 Watt fogyasztást igényel.

Az ipari LED világítás MINŐSÉGI jellemzői

1. Színhőmérséklet

Iránymutató a színhőmérséklet is, amely a szemmel látható fénytartományt (link) jellemzi, skálája a lángvöröstől az égszínkék tartományig terjed. Mérési egysége a Kelvin (K).

Gyakorlati példa: sárgás fehér fény 3000 K, semleges fehér fény 4000 K, kékesfehér fény 6000 K értékű.

Osztályozás szerint a fényszín lehet meleg , semleges vagy hideg.

2. Színvisszaadás

Fontos jellemző a színvisszaadás, ami a kibocsátott fényben a megvilágított eredeti szín visszaadását jellemzi. Ez dimenzió nélküli szám 0-tól 100-ig. (link)

3. Fény kápráztató hatása

Ezen túl fontos jellemző a fény kápráztató hatása, amely adott térben nagy fénysűrűség különbségek keletkezésekor az emberi látást befolyásolja. Belső térben maximálisan 30-as értéket vehet fel, tevékenységtől függően.

Gyakorlati példa: irodai környezetben képernyős munkavégzés esetén 19 alatti érték követendő, amivel a szemet már kímélni lehet.